Seksueel misbruik


Ervaringen met misbruik Weerbaarheid misbruik Zoek professionele hulp

Wat is seksueel misbruik?

Er zijn verschillende situaties waarin hier sprake van is. Het kan zijn dat je denkt dat seks binnen een relatie verplicht is, terwijl je hier eigenlijk nog niet aan toe bent. Of misschien heb je wel seks met iemand omdat diegene dan spullen voor je koopt die je zelf niet kan betalen.

Ook kan het zijn dat je seks tegen je zin hebt, omdat je denkt dat iedereen in je omgeving seks heeft. En het dus zo hoort! Ook als het om seks gaat mag je zuinig op jezelf zijn. Je lichaam is van jou.

Deze situaties klinken misschien niet zo ernstig als de situatie waarin iemand door een onbekende gegrepen en verkracht wordt. Maar het komt wel op hetzelfde neer: seks tegen je zin hebben. Het maakt niet uit in welke situatie het plaatsvindt, seks tegen je zin hebben is altijd verkeerd. Hierdoor kun je op de lange termijn problemen krijgen op seksueel en emotioneel gebied. Je kan bijvoorbeeld gevoelens van haat en angst ontwikkelen tegenover seks, waardoor het mogelijk is dat je er op latere momenten niet meer van kan genieten.

Wat zijn jouw grenzen?

Onderzoek je grens is een zelftest voor jongeren met een lichamelijke beperking om erachter te komen waar jouw grenzen liggen. De test gaat over hoe mensen met je omgaan, over aanraken, zoenen en seks, maar ook over wat iemand tegen je zegt. Bij de uitslag krijg je advies om goed om te gaan met grenzen.