Verliefd en versieren


Contact maken Lichaamstaal Iemand aanspreken
Geef grenzen aan Eerste afspraak Handige tips

Lichaamstaal

Lichaamstaal, het woord zelf zegt het al, is de taal van je lichaam. Je houding vertelt soms meer dan woorden kunnen zeggen. Soms wil iemand iets voor je verzwijgen. Maar toch heb je het door, omdat je het aan zijn of haar lichaamstaal kan zien. Daarom is lichaamstaal belangrijk. Lichaamstaal heeft niets te maken met mooi of lelijk. Het heeft ook niets te maken met wel of niet gehandicapt zijn. Maar als je gehandicapt bent, dan kan je er soms niet goed gebruik van maken.

Lichaamstaal en handicap

Iemand die blind is kan de lichaamstaal van de ander niet zien. Vooral bij de eerste contacten die je hebt kan je niet afstemmen met die ander. Je voelt misschien wel aan dat de ander naar je kijkt. Maar je ziet niet dat die ander lief of juist afwijzend naar je kijkt. Je kan je wel voorstellen dat je aan iemands stem hoort of er wat aan de hand is. Of je voelt aan de spanning van iemands lijf hoe die zich voelt. Maar dan moet je die ander al beter kennen om dat op te merken.

Als je spastisch bent, kan dit je lichaamstaal danig verstoren. Degene met wie je in contact bent kan een verkeerde boodschap opvangen. Je kan zo moe zijn dat je gezicht wat wegdraait. Je vriend of vriendin kan denken dat je niet meer ge´nteresseerd bent en kapt het gesprek af. Zo ontstaan misverstanden. Ben je bijvoorbeeld slechthorend dan draai je je "beste" oor naar iemand toe. Het resultaat kan dan zijn dat de ander je maar onbeleefd vindt, omdat je geen oogcontact hebt. Zo zie je maar dat lichaamstaal je op het verkeerde been kan zetten. Het is belangrijk dat je weet hoe je over kan komen op de ander. Je kan een hoop ellende voorkomen door duidelijk te zijn over jouw lichaamstaal. Door sommige handicaps verloopt het eerste contact dus anders dan anders. Je hebt meer middelen nodig als je gehandicapt bent om met elkaar te kunnen praten. Hiervoor moet je misschien wat creatiever of brutaler zijn. Daardoor kan er misschien vaker wat fout gaan maar ja . . . . het zij zo. Als dat tot de grote liefde leidt is dat het waard, vind je niet?