Seksuele identiteit


Seks met jezelf Seksuele identiteit Seks standjes
De eerste keer Veilig vrijen Hulpmiddelen

Met je seksuele identiteit omschrijf je de geaardheid waarmee je jezelf identificeert.
Je kan jezelf identificeren als homoseksueel, lesbisch, heteroseksueel of biseksueel.

Een jongen die op jongens valt, noemen we homo.
Een meisje dat op meisjes valt, noemen we lesbisch.
Een jongen die op meisjes valt en een meisje dat op jongens valt, noemen we hetero.
Val je op allebei, dus op jongens en meisjes, dan noemen we dat biseksueel.

Seksuele identiteit dekt zowel de seksuele oriŽntatie (op welke sekse val je?) als de gender identiteit (voel ik mij man of vrouw?).
In de puberteit gaat de magische wereld van het kind over in een seksuele identiteit. Niemand “kiest ervoor” op jongens of op meiden te vallen. Je seksuele voorkeur is iets dat je gaandeweg over jezelf ontdekt.

Het is niet altijd makkelijk om achter je seksuele voorkeur te komen. Je fantasieŽn of een eenmalige ervaring zeggen niet alles. Je kunt als meisje fantaseren over seks met je vriendin, maar later toch heteroseksueel blijken te zijn. Je kunt als jongen met meisjes vrijen, maar later ontdekken dat je alleen op jongens echt verliefd wordt. Gun jezelf de tijd om je voorkeur te ontdekken.

Transsekskueel

Sommige mensen hebben het gevoel geboren te zijn in het ‘verkeerde' lichaam. Zij verlangen er naar tot het andere geslacht te behoren. Zij zijn ongelukkig met hun lichaam en de daarbij behorende ‘genderrol'. We spreken in dit geval over ‘transseksualiteit'. Bijvoorbeeld wanneer een man een vrouw wil worden, of een vrouw zich een man voelt. Transseksuele mannen en vrouwen kunnen geholpen worden door middel van hormonen en operaties. Daardoor kunnen ze lichamelijk van sekse veranderen.

Fetisjisme

Als je fetisjist bent, raak je seksueel opgewonden van een voorwerp of een lichaamsdeel. Het lichaamsdeel waar je opgewonden van raakt kan van alles zijn: van tenen tot haren en alles wat daar tussen ligt.

Je bent helemaal geobsedeerd door dat lichaamsdeel, je aanbidt het zowat. Als fetisjist kan je ook seksueel opgewonden raken van voorwerpen of dingen. Je kan opgewonden raken van bijvoorbeeld leer en rubber of van ondergoed.
Deze voorkeur kan heel sterk aanwezig zijn. Het is dan bijvoorbeeld onmogelijk om een orgasme te krijgen zonder die attributen. Het kan van invloed zijn op je privť leven. Ook kan degenen met wie je een relatie hebt gruwen van jouw voorkeur. Je kan ruzie krijgen of in het ergste geval kan je relatie daardoor stoppen. Zo kan iets waar je plezier aan beleeft je ook veel last bezorgen.