Veilig vrijen


Seks met jezelf Seksuele identiteit Seks standjes
De eerste keer Veilig vrijen Hulpmiddelen

De pil Het condoom Het pessarium
Het spiraaltje Het vrouwencondoom Implanon

Veel jongeren hebben seksueel contact zonder condoom. Hierdoor lopen zij het risico besmet te raken met een seksueel overdraagbare aandoening (SOA) of zelfs met AIDS. En van vrijen zonder voorbehoedmiddel kun je natuurlijk ook zwanger worden. Seksueel contact zonder een voorbehoedmiddel te gebruiken, noem je onveilig vrijen. Je bent namelijk niet beschermd tegen seksueel overdraagbare aandoeningen of ongewenste zwangerschap.

Hoe gebruik ik een condoom?

Door veilig te vrijen (dus door een condoom te gebruiken) bescherm je jezelf maar ook de ander. Als je een nieuwe relatie aangaat dan loop je mogelijk de kans om geinfecteerd te raken met een SOA, want je weet immers niet altijd zeker of iemand seropositief is of geinfecteerd is met een andere seksueel overdraagbare aandoening (SOA).

Wanneer moet je veilig vrijen?

Veilig vrijen? Eigenlijk altijd! Je weet namelijk vaak niet zeker of iemand een SOA bij zich draagt. Je kunt dus altijd besmet raken. Daarom kun je het beste altijd een condoom gebruiken. De duur van een relatie die je met iemand hebt is geen maatstaf voor het vrijen zonder voorbehoedmiddel. Het is moeilijk om risico's geheel uit te sluiten. Daarom is veilig vrijen altijd de beste oplossing!!!

Praten over veilig vrijen

Seks is leuk als je er allebei zin in hebt. Soms gebeurt het sneller dan je denkt (je bent een beetje aan het zoenen en voor je het weet vliegen de kledingstukken door de kamer, je kijkt elkaar diep in de ogen en...). Praat over veilig vrijen voordat je in hogere sferen raakt. Niet alleen in sperma, maar ook in het voorvocht van de man zitten al zaadcellen (voorvocht is het vocht dat uit de penis komt voor de zaadlozing, het klaarkomen). Maak dus van tevoren duidelijk aan je vriend/vriendin dat je een condoom of vrouwencondoom wilt gebruiken. En krijg je dan een scheve blik? Leg dan uit dat het gebruik van een condoom niets met vertrouwen te maken heeft. Je vindt elkaar juist zo leuk dat het belangrijk is dat jullie beschermd zijn tegen AIDS, seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA) en ongewenste zwangerschap.