Veilig vrijen


Seks met jezelf Seksuele identiteit Seks standjes
De eerste keer Veilig vrijen Hulpmiddelen

De pil Het condoom Het pessarium
Het spiraaltje Het vrouwencondoom Implanon

De pil

Werking

De pil beschermt je tegen ongewenste zwangerschap. Hij bevat namelijk de vrouwelijke hormonen oestrogeen en progestageen (worden ook door de eierstokken aangemaakt). Wanneer je de pil slikt, krijg je extra hormonen binnen, waardoor de maandelijkse eisprong wordt onderdrukt. Er komt dus geen eitje vrij. Daarnaast wordt de binnenwand van de baarmoeder ongeschikt voor innesteling van een bevrucht eitje en het slijm in de ingang van de baarmoeder wordt ondoordringbaar voor zaadcellen. Kortom, je wordt niet zwanger...tenzij je de pil een dagje vergeet! Je bent niet goed tegen zwangerschap beschermd als je de pil onregelmatig slikt (dagen vergeten). Je bent ook niet veilig als je langer dan 7 dagen gestopt bent of korter dan 7 dagen geslikt hebt. Als je net na het slikken van je pil hebt overgegeven of diarree hebt gehad ben je ook niet veilig. Gebruik dan altijd een condoom!

Gebruik

Je slikt de pil 21 dagen per maand. Als de strip na 21 dagen leeg is, volgt er een pauzeperiode van 7 dagen. In die periode krijg je een bloeding. Na die periode begin je weer aan een nieuwe strip (21 dagen slikken, 7 dagen pauze enz.).

Waar haal ik de pil

Je haalt de pil bij de apotheek met een recept van de huisarts of een arts van de Rutgers Stichting. De pil biedt alleen bescherming tegen zwangerschap. Om je tegen AIDS en seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA) te beschermen moet je ook een condoom gebruiken!

Ben je de pil vergeten, of is je condoom gescheurd / afgegleden / vergeten dan zijn er twee manieren om zwangerschap alsnog te voorkomen:

De 2x2 morning after pil

Dit zijn vier tabletten die werken vanaf 12 uur tot uiterlijk 72 uur na het onveilig vrijen. Je kunt het beste beginnen met slikken binnen 12 en 48 uur na het onveilig vrijen.

Het morning after spiraaltje

Het morning after spiraaltje is een koperen spiraaltje dat uiterlijk 5 dagen na het onveilig vrijen ingebracht moet worden en niet langer dan 18 dagen na je menstruatie. Een voordeel is dat het morning after spiraaltje na plaatsing kan blijven zitten en als voorbehoedmiddel gebruikt kan worden.

Let op! Je kan van alle 2 behoorlijk misselijk worden.

De prikpil

De prikpil krijg je een keer in de drie maanden ingespoten. Het is een voorbehoedmiddel dat een hormoon bevat. Dit hormoon zorgt er op drie manieren voor dat je niet zwanger wordt: - je hebt geen eisprong, - de baarmoederwand wordt ongeschikt voor innesteling van een bevrucht eitje, - de baarmoedermond wordt minder toegankelijk voor zaadcellen.

De prikpil is geen eerste keus voorbehoedmiddel. Heb je vervelende bijwerking, dan kun je niet zomaar (zoals bij de 'gewone' pil) stoppen. Je hebt namelijk al een injectie gehad. Deze werkt ongeveer drie maanden. Daarnaast kan het lang duren voor je zwanger wordt, als je stopt met de prikpil.