Handicap seks en verder


Dwarslaesie Epilepsie Reuma
Spasmen Spina bifida Visuele handicap
Huidproblemen Kinderwens Medicijnen

Huidproblemen

Algemene informatie

Wie kent niet het sprookje van Sneeuwwitje. Zij had een perzikzacht huidje, zo wit als sneeuw. Huidproblemen had zij tenminste niet, jij misschien wel. Je huid kan vele soorten problemen geven. Huidproblemen kunnen zichtbaar of onzichtbaar zijn. Je huid kan jeuken, schilferen, overgevoelig of juist ongevoelig zijn of niet lekker ruiken. Er kan veel te veel of te weinig haar zijn op bepaalde plaatsen van je lichaam. Je probleem kan aangeboren of later ontstaan zijn. Dat kan veel uitmaken. Als je van baby af aan huidproblemen hebt, heb je er waarschijnlijk mee om leren gaan. Het maakt ook veel uit hoe je omgeving op je gereageerd heeft. Ga eens na hoe jij in het leven staat, heb je zelfvertrouwen en je huidaandoening geaccepteerd? Of belemmert je aandoening je in het contact leggen. Als dat zo is, ga er dan over praten met iemand die je vertrouwt of zoek professionele hulp.

Seks en huidproblemen

Seks en huid zijn met elkaar verbonden. Huidproblemen kunnen je onzeker maken. Zeg je het nu wel of juist niet tegen iemand, als je wilt vrijen. Vooral als niemand iets aan je kan zien. Toch is het beter om duidelijk te zijn. Het is goed om aan te geven wat je problemen zijn en wat je wel en niet prettig vindt tijdens het vrijen. Je kan je houding aanpassen en uitproberen wat opwindend is. Zo kan stevig vrijen lekker zijn als je een, door verdikking, minder gevoelige huid hebt. En sommige plekjes zijn misschien zo pijnlijk dat je er zelfs geen aanraking of druk van een lichaam op kan verdragen. Wees zo duidelijk mogelijk en laat de ander er niet naar raden. Strelen of bevrediging met de mond of hand is ook een mogelijkheid. Door masturbatie heb je waarschijnlijk al ervaren wat je lekker vindt.

De bijwerking van medicijnen kan zijn dat je minder zin in seks hebt. Of je kan geen erectie krijgen en je vagina blijft droger als je opgewonden bent. Als je last hebt van deze klachten, kan je met je arts kijken of er oplossingen voor zijn. Misschien geeft een ander medicijn minder klachten of zijn er middeltjes die de klachten verminderen.

Kinderen krijgen

Mensen met huidziektes kunnen gewoon kinderen krijgen. Het is wel zo dat er voor psoriasis een erfelijke rol vast staat. Je kind heeft 10% kans op psoriasis als jij of je partner het heeft. Heb je beiden psoriasis dan is de kans dat je kind het krijgt 50%. Heb jij of je partner eczeem, dan is de kans op een kind met eczeem ongeveer 30%. Als je het beiden hebt is die kans 80%.