Handicap seks en verder


Dwarslaesie Epilepsie Reuma
Spasmen Spina bifida Visuele handicap
Huidproblemen Kinderwens Medicijnen

Reuma

Algemene informatie

Reuma is de verzamelnaam voor een aantal gewrichtsklachten. Er zijn drie hoofdvormen te onderscheiden waaronder zo'n tweehonderd ziektebeelden vallen. Er zijn volgens een telling van TNO, een onderzoeksinstituut, 3 miljoen mensen met reuma waarvan zo'n 1,5 miljoen mensen de ziekte chronisch hebben.

Seks en reuma

Als je reuma hebt zal je merken dat dat invloed heeft op je seksleven. Heb je de chronische aandoening dan heb je vaak de volgende klachten: pijn in de gewrichten, vermoeidheid en stijfheid. Pijn na een vrijpartij is ook een veelvoorkomende klacht. Terwijl het ook voorkomt dat de pijn tijdelijk verdwijnt na het vrijen.
Daarnaast kunnen je medicijnen ook invloed hebben op je seksualiteitsbeleving. Zo kan Prednison er voor zorgen dat je dik wordt. Je uiterlijk verandert en dat kan gevolgen hebben voor je gevoel van eigenwaarde. Je kan jezelf minder aantrekkelijk vinden dan voorheen. Prednison kan er ook voor zorgen dat je minder zin in seks hebt. Het is altijd goed om met je arts te kijken of je medicijnen invloed hebben op je zin in seks. Het kan namelijk ook zijn dat het niet aan je medicijnen ligt, maar dat je last van stress hebt.

Als je een relatie hebt, is het goed om samen te kijken hoe je jullie problemen het beste kan aanpakken. Je kan het beste zo open mogelijk zijn in wat je wel en niet kan. Pijn kan een behoorlijke stoorzender zijn tijdens de seks. Probeer een houding te vinden die zo min mogelijk pijn geeft. Misschien lukt dat de eerste keren niet omdat je je onwennig voelt.
Pijnstillers innemen zodat ze tijdens het vrijen werkzaam zijn kan ook.

Voor een partner is het ook soms eng om met iemand te vrijen die reuma heeft. Je kan te voorzichtig zijn en angst hebben om pijn te doen. Het beste kan je uitleggen wat je wel of niet kan verdragen.

Kinderen krijgen

Bij bepaalde soorten reuma loop je kans de aandoening door te geven aan je kind. Vraag aan de specialist hoe groot de kansen hierop zijn. Zwangerschap kan ook effect hebben op de klachten van reuma. Er kan soms een verergering van het ziektebeeld ontstaan. Ook je medicijnen kunnen invloed hebben op de baby als je zwanger bent. Vraag de specialist (reumatoloog of internist) naar de precieze gegevens.