Handicap seks en verder


Dwarslaesie Epilepsie Reuma
Spasmen Spina bifida Visuele handicap
Huidproblemen Kinderwens Medicijnen

Kinderwens

Misschien ben je absoluut niet bezig met het onderwerp kinderen krijgen. Is het iets waar je je later eens op zal storten. Of weet je al zeker dat je niet of wel wilt. Als je jong bent kan vader- of moederschap nog heel ver weg lijken. Toch is het niet slecht om hier eens je gedachten over te laten gaan. Het is belangrijk om te weten of je vruchtbaar bent.
Je kunt je afvragen of je handicap erfelijk is. Hoeveel kans heb je op een kind, dat dezelfde aandoening krijgt. Informatie hierover kun je bij een erfelijkheidscentrum opvragen. De grote academische ziekenhuizen hebben hier specialisten voor. Zie voor de centra in de adressenlijst.
Je lichamelijke gesteldheid maakt ook veel uit. Je kan je afvragen of je lichaam de zwangerschap en de bevalling wel aankan. Informatie hierover kun je bij je huisarts of een gynaecoloog krijgen.

En als het kindje er eenmaal is, hoe zit het dan met de verzorging? Is het kindje er dan kan je kijken waar je mogelijkheden en je beperkingen liggen in de verzorging en opvoeding. Dit geldt voor mannen als voor vrouwen. Heb je reuma dan is het minder makkelijk je baby te verzorgen. Stoeien met je pubers is ook een pijnlijke aangelegenheid. Maar er zijn genoeg bezigheden, sporten of activiteiten die je wel met je kind en je partner kan doen.
Heeft één van jullie twee een handicap dan kan de ander bepaalde taken overnemen.

Ben je beiden gehandicapt dan kijk je naar wat jullie wel en niet kunnen oplossen met elkaar. En er zijn heel veel oplossingen mogelijk. Zo kan je hulp regelen voor bepaalde zorgtaken. Informatie hierover kan bijvoorbeeld een arts, maatschappelijk werker of de patiëntenvereniging geven.

Voor een kind hoeft het niets uit te maken. Het kind zal je als ouder accepteren zoals je bent. Het groeit op met het feit dat papa of mama niet kan voetballen maar beregoed is in Triviant spelen. Toch zal het niet altijd over rozen gaan. Sommige mensen denken dat mensen met een handicap geen seks hoeven hebben. Zo kan je ook rare opmerkingen verwachten over kinderen krijgen. Dat kan een kwetsende ervaring zijn waar je je tegen moet leren wapenen.
Er zijn je al vele mensen voorgegaan. Veel mensen met een handicap hebben kinderen gekregen. Kijk eens in je kennissenkring en informeer eens of je met iemand kan praten. Vraag eens wat zij tegenkomen in de verzorging van kinderen in combinatie met hun handicap.