Handicap seks en verder


Dwarslaesie Epilepsie Reuma
Spasmen Spina bifida Visuele handicap
Huidproblemen Kinderwens Medicijnen

Visuele handicap

Algemene informatie

Blind of slechtziendheid kan aangeboren zijn of door een ziekte zijn ontstaan. Er zijn eigenlijk niet zoveel mensen die helemaal blind zijn. Er zijn heel veel vormen van slechtziendheid. Sommige mensen kunnen nog dingen zien op een lichte achtergrond, anderen hebben liever een donkere achtergrond. Er zijn ook mensen die een beperkt gezichtsveld hebben, waardoor het beeld als het ware kleiner is. Kokerzien is hiervan een voorbeeld.

Ook zijn er visueel gehandicapten die last hebben van kleurenblindheid. Of problemen hebben met licht en donker. Dit noem je ook wel lichtschuw of nachtblind. Veel vormen van visuele handicaps zijn stabiel. Er zijn echter ook vormen die progressief zijn. Dat betekent dat de klachten verergeren.

Door een visuele handicap kan het beeld van je zelf of het andere geslacht minder compleet zijn. Je kan je borsten of de lengte van je penis niet vergelijken met die van anderen. Iets dat veel jongeren in de pubertijd veelvuldig doen. Ook kan je je niet goed voorstellen hoe het andere geslacht eruit ziet of aanvoelt. Dat kan vragen bij je oproepen. En bij mensen die slecht zien stelt de omgeving vaak (te) hoge eisen. Dat heeft meestal met onwetendheid te maken. Deze handicap is voor je omgeving vaak onduidelijk.

Seks en visuele handicaps

Slechtziend of blind zijn werkt belemmerend in het maken van het eerste contact. Vaak vindt de eerste vorm van contact plaats via de ogen. Dit oogcontact, het kijken en bekeken worden, is voor mensen met een visuele handicap niet of nauwelijks mogelijk. Het kan ook zijn dat je ogen er niet zo aantrekkelijk uitzien door je handicap. Dit kan bij de eerste contacten remmend werken. Je bent dus aangewezen op andere manieren van contact, zoals praten en aanraken. Maar zomaar iemand aanraken is in onze samenleving echter nog met taboes omgeven. Aanraken wordt meestal in verband gebracht met intiem contact. De ander kan zich bedreigd voelen of er misschien iets meer inzien dan bedoeld wordt.

Als je blind of slechtziend bent heb je al je andere zintuigen nodig om erachter te komen hoe die ander is en of die ander interesse in jou heeft. Heeft die ander bijvoorbeeld een aantrekkelijke stem of een lekker geurtje? Of hoor je bijvoorbeeld of hij of zij een beetje zenuwachtig is of juist ongeïnteresseerd? Ben je met iemand in contact dan is het goed die ander - aan te kijken -. Die ander weet anders niet of jij geïnteresseerd in hem of haar bent als jij je hoofd afgewend hebt.

Blindheid kun je niet verdoezelen. De ander weet meestal wel bij het eerste contact wat er met je aan de hand is. Slechtziendheid valt niet altijd direct op bij anderen en kan je nog camoufleren. Het kan best moeilijk zijn om de ander te vertellen dat je een handicap hebt. Toch is het goed het te vertellen. Je moet daar een goed tijdstip voor uitzoeken, maar wacht er niet te lang mee.
Blind zijn of slecht zien heeft geen directe invloed op de seksualiteit. Je lijf werkt verder als dat van mensen zonder handicap.Het kan wél invloed hebben op het vinden van een partner. Die kan denken dat je erg afhankelijk bent van anderen en veel zorg nodig hebt. Ook kan het een partner afschrikken als jouw handicap een erfelijke aandoening is.

Zorg er wel voor dat je je veilig en prettig voelt in je (nieuwe) relatie. En neem er de tijd voor om de ander te leren kennen zodat die geen misbruik maakt van je handicap.
Heb je beiden een visuele handicap dan moet je extra zorg besteden aan het organiseren van een goede plek als je gaat vrijen. Je ziet immers niet dat anderen je misschien kunnen zien. Denk aan de gordijnen en de deur op slot.

Kinderen krijgen

Als je een visuele handicap hebt kan je gewoon kinderen krijgen. Er is immers niets aan de hand met je geslachtsorganen. Misschien is het wel zo dat je handicap erfelijk is. Dat heeft invloed op de afweging of je kinderen wilt of niet. De verzorging van je kind kan in het begin moeilijk zijn. Heeft één van jullie geen visuele handicap dan kan die met name in het begin wat meer opvangen. Over erfelijkheid, slechtziendheid en progressieve vormen van slechtziendheid die leiden tot blindheid is informatie op te vragen.