Woordenlijst - C


A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Candida
Candida is een schimmel. Je kan het bij je hebben zonder er last van te hebben. Het is onschuldig. Als je klachten krijgt als witte brokkelige afscheiding uit je vagina of een rode schilferige eikel, dan moet je je laten behandelen. Je krijgt dan crème of een vaginale tablet.

Chromosomen
In elke celkern van ons lichaam bevinden zich 46 chromosomen waarin de erfelijke informatie ligt vastgelegd. De eicel en de zaadcel zijn de enige cellen die de helft aan chromosomen hebben. Bij de bevruchting smelten ze samen en krijgen weer het normale aantal chromosomen met erfelijke informatie van de vader en de moeder.

Coïtus
Coïtus is een ander woord voor vrijen, hét doen, een nummertje maken, met elkaar naar bed gaan, enz.

Coïtus interruptus
Een moeilijk woord voor: 'onderbroken samenzijn'. Voor de man of jongen klaarkomt trekt hij zijn penis terug uit de vagina. Het is een heel onveilige methode om een zwangerschap te voorkomen. Voor je klaarkomt komt er voorvocht uit je penis, daarin zitten ook spermacellen. Je noemt deze methode ook wel: 'voor het zingen de kerk uit gaan'.

Condoom
Het condoom wordt ook wel kapotje of regenjasje genoemd. Je hebt ze in allerlei diktes, geuren, kleuren, modellen en smaken. Het is een van de oudste voorbehoedsmiddelen van de wereld. Het condoom wordt over de stijve penis getrokken. Aan de bovenkant zit wat extra ruimte dat het zaad opvangt. Het condoom beschermt niet alleen tegen zwangerschap, maar ook tegen SOA.

Cyclus
Met cyclus wordt de periode van de eerste dag van de menstruatie tot de eerste dag van de volgende menstruatie bedoeld. Dit is een periode van ongeveer 28 dagen. De eerste dag van je cyclus is de eerste dag van je ongesteldheid. Deze 28 dagen kan je in vier fasen verdelen. In fase 1 ben je ongesteld. In fase 2 rijpt de eicel in de eierstok. De binnenbekleding van de baarmoeder wordt dikker. In fase 3 vindt de eisprong plaats. Het eitje gaat door de eileider naar de baarmoeder. Dit moment valt ongeveer in het midden van de cyclus en is ook het moment dat je vruchtbaar bent en zwanger kunt worden. De eicel leeft ongeveer 24 tot 28 uur. De baarmoederwand wordt nog dikker. In fase 4 vindt de afstoting van het weefsel plaats als het eitje niet bevrucht is. Je wordt ongesteld en een nieuwe cyclus begint.

Cycluskalender
Je cyclus kan regelmatig of onregelmatig zijn. Dat is van meisje tot vrouw verschillend. Om je eigen rit