Woordenlijst - Z


A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Zaadblaasjes
De zaadblaasjes behoren tot de mannelijke geslachtsorganen. Hier wordt zaadvloeistof gemaakt (en ten dele in de prostaat). In de zaadleiders wordt het met zaaddraadjes gemengd. De bestanddelen van de zaaddraadjes zijn belangrijk voor de bewegelijkheid en de stofwisseling van het zaadje.

Zaadcel
Een zaadje of zaadcel wordt ook wel spermacel genoemd. Ze zijn piepklein en lijken op kikkervisjes. Ze hebben een kop (waarin chromosomen zitten), een middenstuk en een staart. Met die staart kunnen ze, in de vagina van de vrouw, naar hun doel te zwemmen. In één zaadlozing kunnen 400 miljoen zaadcellen zitten.

Zaaddodende middelen
Er zijn chemische middelen als pasta's, crèmes en vaginale tabletten die de zaadcel doden. Ze zijn echter niet betrouwbaar als je ze zonder andere voorbehoedsmiddelen gebruikt. Ze beschermen ook niet tegen SOA. Je kan ze bij de apotheek, drogist of sekshop kopen.

Zaadleider
De zaadleiders lopen van de bijballen naar de urinebuis. Hierin monden ook de zaadblaasjes uit.

Zaadlozing
Bij elke zaadlozing of ejaculatie verlaat het sperma je lichaam. Meestal gebeurt dat tijdens een orgasme. Dat is dat hoogtepunt, dat lekkere gevoel. Maar die orgastische gevoelens kan je ook al krijgen als je nog nooit zaadlozing hebt gehad. En 's nachts tijdens een 'natte droom' hoef weer je geen orgasme te krijgen. Meestal spuit het sperma door de buis in je penis naar buiten, soms vloeit het naar buiten. Tijdens een zaadlozing kan er geen urine naar buiten komen, daar zorgt een mechaniekje voor. Na de zaadlozing trekt het bloed uit je penis weg. Hij wordt weer slap.

Zaadvloeistof
Zaadvloeistof maakt het zaad beweeglijker en beschermt het tegen de zure vloeistof in de vagina. Op deze manier kan het zaad de lange weg naar de eileider van een vrouw overleven.

Zaadvorming
De zaadvorming kan verstoord worden door stress, nicotine, alcohol, bepaalde milieustoffen en heel strakke broeken.

Zelfbevrediging
Zie masturbatie.

Zwangerschap
Dit is de periode van de bevruchte eicel tot de geboorte van een kind. Het duurt ongeveer negen maanden. Je bent in deze periode niet meer ongesteld.

Zwangerschapstest
Zie overtijd.

Zwellichaam
Zie erectie.