Woordenlijst - H


A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Heteroseksualiteit
Je bent hetero als je verliefd wordt op iemand van het andere geslacht. Dus als meisje op jongens en andersom, als jongen op meisjes valt.

Homoseksualiteit
Als je verliefd wordt op iemand van hetzelfde geslacht ben je homoseksueel. Mannen noem je homo's en vrouwen lesbiennes. In de pubertijd kan het zijn dat je je tijdelijk aangetrokken voelt tot iemand van hetzelfde geslacht. Je bent dan niet homoseksueel. Het kan een fase zijn waarin je nog niet weet wat je voorkeur heeft.

Hormonen Dit zijn stoffen die in bepaalde klieren in het lichaam worden gevormd. Ze zijn erg belangrijk bij het besturen van allerlei processen in je lichaam. Er zijn ook hormonen die de vruchtbaarheid en seksualiteit besturen. Ze worden door de hersenen pas in de puberteit aangemaakt. Er worden ook hormonen nagemaakt. Ze zitten bijvoorbeeld in de anticonceptiepil.

HygiŽne
Lichaamsverzorging is heel belangrijk. Elke dag je geslachtsorganen wassen moet net zo natuurlijk zijn als tanden poetsen. Speciale spray's of lotions kun je beter niet gebruiken. Een milde zeep of een zeepvrije lotion is voldoende om de intieme plekjes schoon te krijgen.