Woordenlijst - E


A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Eicel
De vrouwelijke geslachtscellen heten eicellen. Het zijn kleine blaasvormige cellen met een celkern. Bij de bevruchting met een zaadcel smelten ze samen. Ze kunnen uitgroeien tot een nieuw mens. Gedurende elke cyclus van een vrouw rijpt zo'n eicel. Een niet bevrucht eitje sterft af en verlaat het lichaam tijdens de menstruatie.

Eierstok
Allebei de eierstokken van een vrouw zijn kiemklieren. Ze zijn ongeveer drie centimeter groot en zitten rechts en links naast de baarmoeder. Bij de geboorte van een meisje zijn al meer dan 400.000 eicelkiemen aanwezig. Er kunnen 400 stuks vanaf de puberteit tot aan de menopauze tot een rijpe eicel uitgroeien.

Eikel
Het topje van de penis noem je de eikel. Daar zit de voorhuid overheen. Tijdens een erectie zie je de eikel wel. Het kan ook zijn dat je besneden bent. Dan ligt de eikel bloot. Voor je seksuele gevoelens maakt dat niet uit. Zie ook bij besnijdenis.

Eileider
De eileiders zijn de verbindingsbuizen die van de eierstokken naar de baarmoeder lopen. Eentje komt links in de baarmoeder uit en eentje rechts. Zodra een rijpe eicel vanuit de eierstokken in de eileider is gekomen, kan het door een zaadcel van een man worden bevrucht.

Eisprong
Tussen twee menstruaties in rijpen er één of meer eicellen in de eierstokken. Eicellen zitten in een velletje dat follikel genoemd wordt. Als het eitje rijp genoeg is barst het velletje. De eicel wordt met een vloeistof naar de eileider gespoeld. De eierstok en de eileider hebben geen echte verbinding met elkaar. Ze zijn door een kleine opening van elkaar gescheiden. Daarom wordt het een eisprong genoemd. De eisprong wordt ook wel ovulatie genoemd.

Ejaculatie
Als je als jongen of man opgewonden bent kan je een stijve penis krijgen; een erectie. Tijdens het klaarkomen, ook wel hoogtepunt of orgasme genoemd, worden de zaadcellen samen met het zaadvloeistof uit de penis gespoten. Dit noem je ejaculatie of zaadlozing.

Embryo
Tot de derde maand van de zwangerschap noem je het ongeboren kind een embryo. Daarna noem je het een foetus.

Erectie
Als je penis stijf wordt en overeind gaat staan heb je een erectie. Dat gebeurt als je opgewonden bent. Maar dat hoeft niet altijd zo te zijn. In je slaap kan je ook een erectie krijgen. In je penis zit een zwellichaam, een sponsachtig weefsel met veel kleine adertjes. Als deze zich vullen met bloed heb je een erectie. Jongens zeggen ook wel dat ze dan een 'harde' of een 'stijve' hebben.

Erectiepil
Sinds 1998 is er een pil die kan helpen bij erectieproblemen. De merknaam ervan is VIAGRA. De pil kan helpen als je geen erectie kan krijgen, de erectie te slap is of niet lang genoeg aanhoudt. Hij werkt alleen als er een seksuele prikkel aanwezig is. Deze pil wordt (nog) niet vergoed door ziektekostenverzekeringen.

Erfelijk materiaal
Als een eicel en een zaadcel samensmelten, komt het erfelijk materiaal van de vader en de moeder bij elkaar. Dat bepaalt met welke lichamelijke en geestelijke eigenschappen het kind op de wereld komt: de kleur van de ogen en de haren, de vorm van het gezicht en je lichaam, de grootte van de borsten en de lengte van de penis. Maar daarnaast natuurlijk ook nog vele andere kenmerken en soms ziektes.

Erfelijkheid
Het van generatie op generatie doorgeven van lichamelijke en geestelijke eigenschappen noemen we erfelijkheid. Dit ligt opgeslagen in je chromosomen. Je hele bouwplan ligt al klaar. Van je haar- en oogkleur, gezichts- en lichaamsvorm tot de grootte van het lichaam, bepaalde karaktereigenschappen en vele andere dingen. Bij de bevruchting wordt de helft van het erfelijk materiaal door de vader via de zaadcel doorgegeven. De andere helft komt van de moeder via de eicel.

Erogene zones
Seksueel gevoelige plekjes van je lichaam noem je erogene zones. Dat kunnen je tepels zijn, je billen, de binnenkant van je armen, maar ook je oorlelletje. Voor ieder ligt dat anders. Door je erogene zones te (laten) strelen, te zoenen of te likken raak je opgewonden.