Woordenlijst - G


A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Geboorte
Na negen maanden zwangerschap is het kind klaar voor de geboorte. De spieren van de baarmoeder spannen zich en knijpen samen. Dit noem je de weeŽn. Het kind wordt naar buiten gedrukt. Het hoofdje van de baby is redelijk groot en de 'uitgang' in verhouding nauw. Daarom kost het soms veel pijn en moeite om een kindje op de wereld te zetten.

Geil
Als je seksueel opgewonden bent, ben je geil.

GenitaliŽn
Dit is de medische naam voor de geslachtsorganen.

Geslacht
Vanaf het moment van de bevruchting ligt vast of er een jongetje of een meisje geboren wordt. De vader bepaalt het geslacht van het kind. Eicellen bevatten namelijk altijd een X-chromosoom (het vrouwelijke chromosoom). Zaadcellen bevatten een X- of een Y-chromosoom. Komt een X-chromosoom van de vader bij de X-chromosoom van de moeder, dan wordt het kind een meisje. Wordt het Y-chromosoom geleverd door de vader, dan wordt er een jongen geboren.

Geslachtsgemeenschap
Geslachtsgemeenschap is een ander woord voor vrijen, coÔtus, seks hebben, hťt doen met elkaar, cohabiteren en met elkaar naar bed gaan.

Geslachtshormonen
De kiemklieren produceren geslachtshormonen. Bij de vrouw zijn dat de eierstokken die vooral oestrogenen en progesteron aanmaken om een eitje te laten rijpen. In de zaadballen van de man wordt voornamelijk testosteron geproduceerd om de zaadvorming te stimuleren.

Geslachtskenmerken
De kenmerken die de geslachten van elkaar onderscheiden, noemt men geslachtskenmerken. De uiterlijke geslachtskenmerken zijn bijvoorbeeld: borsten, baardgroei, stem, penis, testikels, vagina, schaamlippen en kittelaar.

Geslachtsorganen
De vrouwelijke geslachtsorganen zijn: de eierstokken, eileider, baarmoeder, vagina, schaamspleet en clitoris.
De mannelijke zijn: de testikels, de bijballen, de penis en de klieren waarin de zaadvloeistof wordt gemaakt.

Geslachtsrijpheid
In de puberteit worden je geslachtsorganen 'volwassen'. Je bent geslachtsrijp. Dat betekent dat je vanaf dat moment kinderen kunt maken en krijgen.

Geslachtsverkeer
Zie geslachtsgemeenschap.

Geslachtsziekten
Zie SOA

Glijmiddel
Je kan een glijmiddel gebruiken als je vagina niet vochtig genoeg is, of als je anale seks wilt hebben. Daar kunnen verschillenden oorzaken voor zijn zoals ziekte of stress. Glijmiddelen haal je bij een drogist, apotheek of bij een seksshop.

Gynaecoloog
Zie vrouwenarts.