Woordenlijst - P


A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Penis
Dit is de medische term voor het lid van de man, het mannelijk geslachtsorgaan. Andere benamingen zijn piemel, lul, pik, enz. Zie ook lid.

Pessarium
Dit voorbehoedsmiddel ziet eruit als een latex ring met daaraan een buigzaam kapje, of klein plastic hoedje. Als je het pessarium goed gebruikt, kan het tegen zwangerschap beschermen. Voor het vrijen wordt het in de vagina voor de baarmoedermond geplaatst. Het verhindert dat de eicel en de zaadcel elkaar ontmoeten. Meestal wordt het pessarium samen met een zaaddodende pasta gebruikt als extra bescherming. Het pessarium beschermt niet tegen SOA.

Pijpen
Bij pijpen sabbel of zuig je aan de penis. Je kan het ook orale seks noemen. Bij een meisje heet het beffen.

Potentie
Dit begrip wordt vaak aan 'kracht' en aan mannelijkheid gekoppeld. Kan je geen erectie krijgen dan ben je impotent. De oorzaak kan lichamelijk zijn door een handicap of ziekte. Maar ook vaak is het een geestelijk probleem. Opwinding, stress en angst zijn factoren die impotentie kunnen veroorzaken.

Preservatief
Dit woord komt uit het Latijn en betekent doelmatig middel: een middel waarmee je je kunt beschermen. Een voorbehoedsmiddel, zoals bijvoorbeeld het condoom is een preservatief. Het condoom is het enige voorbehoedsmiddel dat betrouwbaar is en ook tegen besmettelijke ziekten beschermt.

Progestageen
Zo heet een van de twee kunstmatige hormonen waaruit de anticonceptiepil bestaat. Deze hormonen onderdrukken de eisprong van de vrouw. De hele cyclus bestaat daardoor uit onvruchtbare dagen.

Progesteron
Dit is het op één na belangrijkste hormoon dat in de eierstokken wordt aangemaakt. Het gaat meteen na de eisprong werken en het heeft veel belangrijke taken. Het zorgt voor de best mogelijke omstandigheden bij een zwangerschap.

Prostaat
De voorstanderklier (de medische naam is prostaat) ligt direct voor of om de urinebuis van de man. Hij bestaat uit vele kleine klieren. Het orgaan is ongeveer 3 centimeter lang. Voor en tijdens de zaadlozing wordt in de prostaat een vloeistof gevormd. Deze vloeistof zorgt ervoor dat de zaadcellen door de eileider en de baarmoeder kunnen zwemmen.

Puberteit
De ontwikkelingsfase waarin je geslachtsrijp wordt, noem je puberteit. Wanneer deze fase van ontwikkeling begint is verschillend. Tussen jongens en meisjes zit ook verschil. In het algemeen begint de puberteit tussen de tien en twaalf jaar.

Puistjes
Zie acne.