Woordenlijst - S


A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Schaamhaar
Aan het begin van de puberteit verschijnen bij meisjes en jongens rondom het schaambeen en de geslachtsorganen donshaartjes. Later worden deze haartjes stugger en krullerig.

Schaamlippen
We hebben het over binnenste en buitenste schaamlippen. Tussen de schaamlippen ligt de kittelaar, de ingang van de vagina en de opening van de urinebuis verstopt. Het kan zijn dat je binnenste schaamlippen groter zijn dan de buitenste. Het kan ook net andersom zijn. Iedere vrouw ziet er anders uit. De buitenste schaamlippen kunnen sterk behaard zijn.

Scrotum
Een ander woord voor scrotum is balzak. Hij hangt achter je penis. Daarin hangen je zaadballen die ook wel teelballen, testes of testikels worden genoemd. Dit is de plek waar de zaadcellen worden geproduceerd door klierweefsel.

Seksueel geweld
Zie ongewenste intimiteiten, incest en verkrachting.

Smegma
Onder de voorhuid zitten kleine kliertjes die smeervocht produceren. Dat heet smegma. Als je je penis niet goed schoonmaakt gaat dit vies ruiken. Je kan er zelfs een ontsteking van krijgen.
HygiŽne is belangrijk. Iedere dag moet je je voorhuid goed terugtrekken en je met lauw water wassen.

SOA
Zo noemen we alle ziekten die bij vrijen overgedragen kunnen worden. Het zijn: Seksueel Overdraagbare Aandoeningen (SOA). Ze kunnen door schimmels, bacteriŽn, virussen en andere micro-organismen worden veroorzaakt. SOA moeten door een arts worden behandeld. Dat moet bij beiden partijen gebeuren anders heeft het geen zin en besmet je elkaar of anderen.

Sperma
De zaadcellen of spermacellen met de zaadvloeistof samen wordt sperma genoemd. Het is een wittig doorschijnend goedje dat een beetje plakkerig aanvoelt.

Spiraaltje
Het spiraaltje is een voorbehoedmiddel. Het is een klein kunststof ankertje. Er zit koperdraad omheen gewonden of hormoon in. Het wordt door een arts in de baarmoeder geplaatst. Het spiraaltje kan soms ook helpen bij menstruatieklachten.

Sterilisatie
Wil je geen kinderen (meer) dan kan je je laten steriliseren. Je moet hier wel volwassen voor zijn. Bij de man wordt de zaadleider doorgesneden zodat er geen zaad, maar alleen nog zaadvocht door kan. Je ziet trouwens geen verschil aan het sperma. Bij vrouwen kan de eileider worden afgebonden of worden dichtgebrand. Er kan dan geen eicel meer in de baarmoeder komen. Beide ingrepen gebeuren meestal poliklinisch. Je kan als alles goed gaat dezelfde dag naar huis.