Woordenlijst - V


A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Vagina
Vagina is een ander woord voor schede en is de verbinding tussen de inwendige baarmoeder en de "buitenkant". Het is een deel van de vulva.

Veilig vrijen
Als je veilig vrijt gebruik je voorbehoedsmiddelen die je beschermen tegen zwangerschap en SOA. Zorg dat je altijd iets bij je hebt. Het is de verantwoordelijkheid van beiden om veilig te vrijen.

Venusheuvel
Dat is de plek onder bij de buik bij meisjes en vrouwen. Door onderhuids vet op je schaambeen kan je het vergelijken met een kussentje. In de pubertijd gaat hier haar groeien, net als rond de vulva op de buitenste schaamlippen.

Verkrachting
Als iemand gedwongen wordt tot vrijen heet dat verkrachting. Het is een seksueel geweldsdelict en het is strafbaar. Dit kan gebeuren tussen volwassenen, tussen jongeren en volwassenen en tussen jongeren onderling. Er is sprake van een dader en een slachtoffer.

Verwekken
Als een zaadje van de man een eicel van de vrouw binnendringt ben je bevrucht.

Vibrator
Een vibrator is een staaf van rubber of plastic met of zonder leuk kleurtje. Soms lijken ze op een penis. In de vibrator zitten batterijen die voor trillingen zorgen, soms werken ze op het lichtnet. Hij wordt veel gebruikt door vrouwen, maar ook door mannen. Je prikkelt er een seksueel gevoelig lichaamsdeel mee, bijvoorbeeld je clitoris. Of je brengt hem in, in je vagina.

Vingeren
Meisjes en vrouwen masturberen door met hun hand of vingers wrijvende bewegingen over de clitoris te maken. Je kan daar mee doorgaan tot je één of meerdere orgasmen krijgt. Dat noem je vingeren. Je kan je ook door je vriend of vriendin laten vingeren.

Voorbehoedsmiddelen
Voorbehoedsmiddelen gebruik je om te voorkomen dat je zwanger wordt. Sommigen beschermen ook tegen SOA.
Enkele voorbeelden zijn: de anticonceptiepil, het spiraaltje, het mannen- en het vrouwencondoom, het pessarium en sterilisatie.

Voorhuid
De voorhuid is een losse huidplooi en zit over het topje van de eikel. Als je penis slap is zit hij er over heen. Tijdens een erectie is de eikel ontbloot.
Zie verder bij besnijdenis.

Voorspel
Voor je gaat vrijen vrij en knuffel je met elkaar. Je kan dat doen door te zoenen, te strelen of elkaar af te likken. Tijdens dat voorspel wordt de vagina vochtig, de penis glijdt er daardoor makkelijker in als je gaat vrijen. Hoe lang of kort je met het voorspel bezig bent bepaal je samen.

Voorstandersklier
Zie prostaat.

Vrouwenarts
Een vrouwenarts is een medisch specialist (ook wel gynaecoloog genoemd) op het gebied van de vrouwelijke geslachtsorganen. Als je vragen hebt over seksualiteit, zwangerschap, bevalling, zwangerschapsbescherming en ongewenste kinderloosheid kan je daar naar toe. Daarnaast onderzoeken en behandelen vrouwenartsen je ook als je problemen of klachten hebt aan je geslachtsdelen, of een SOA hebt. Sommigen helpen ook bij de bevalling.

Vrouwencondoom
Het vrouwencondoom is een soort zakje met een buigzame ring die je in de vagina schuift. Het sperma blijft in het zakje zitten. Het beschermt tegen zwangerschap en SOA.

Vruchtbaarheid
Je bent vruchtbaar als je vanaf de pubertijd een kind kan krijgen of maken. Lukt het je niet zwanger te maken of te raken dan kan het zijn dat je onvruchtbaar bent door bijvoorbeeld een ziekte of handicap. Ook kan het zijn dat je teveel onder stress leeft. Stress kan invloed hebben op je vruchtbaarheid.

Vulva
Met vulva worden de uitwendige geslachtsorganen van het meisje of de vrouw genoemd.