Woordenlijst - M


A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Maagdenvlies
Het maagdenvlies is een ribbeltje of randje dat in het begin van je vagina zit. Bij de een is het stugger of dikker dan bij de ander. Als je ongesteld bent kan het bloed gewoon door de vagina naar buiten. Het is dus geen vlies dat doorboord kan worden door een tampon of een penis. Ook beschadigt het niet door sporten. Als het strak zit kan je gaan bloeden bij de eerste keer vrijen. Meestal is dat niet zo, je kan er ook niets van te merken bij het vrijen.

Maandverband
Als je ongesteld bent kan je kiezen tussen maandverband en tampons. Maandverband is verband dat in het slipje bevestigd wordt met een plakstrip. Het absorbeert het bloed en slijm dat uit je vagina komt tijdens je ongesteldheid.

Masturbatie
Dit is spelen met jezelf. Het wordt ook wel zelfbevrediging genoemd of onanie.
Je eerste seksuele ervaring krijg je vaak door masturbatie. Hierdoor leer je je lichaam goed kennen en ontdek je wat je lekker vindt. Door masturbatie kan je een orgasme krijgen. Dit hoeft echter niet. Vroeger dacht men dat je er ziek van kon worden of dat het zondig was. Dat is niet zo. Het is een goede manier om je te ontladen en te ontspannen.

Melkklieren
Dat zijn de klieren in de borst van een vrouw. Tijdens de zwangerschap maken deze de moedermelk. In de pubertijd gaan deze klieren groeien. Hieraan merk je dat je een nieuwe levensfase ingaat.

Menarche
Zo wordt de allereerste ongesteldheid genoemd. Het maakt zichtbaar dat de puberteit en het volwassen worden begint. Wanneer dat plaatsvindt is heel verschillend. Het kan al met negen jaar maar ook met zestien jaar beginnen. Ben je zeventien of achttien en nog nooit ongesteld geweest dan kan je beter naar je huisarts gaan.

Menstruatie
Vanaf je pubertijd menstrueer je of word je ongesteld.
Tijdens je cyclus rijpt een eicel in een eierstok waarna ze in de eileider terechtkomt. Als de eicel hier niet bevrucht wordt, sterft ze af en volgt er een bloeding. Tegelijkertijd wordt het baarmoederslijmlaagje afgestoten. Het bloed en slijm verlaat via je vagina je lichaam. Het is erg verschillend hoe veel je bloedt en of je krampen hebt. Sommige vrouwen zijn maar een paar dagen ongesteld en bloeden nauwelijks. Anderen zijn 7 dagen ongesteld en voelen zich niet prettig.

Minipil
Zo noemen we de pil waar maar één soort hormoon inzit, de progestagenen. Overleg met de huisarts of deze pil geschikt voor je is.

Misbruik
Zie seksueel misbruik.

Moederkoek
Je bent zwanger als zich een bevruchte eicel in de baarmoeder heeft genesteld. In de baarmoeder ontwikkelt zich een moederkoek. Deze voorziet het ongeboren kind van zuurstof en andere voedingsstoffen. De moederkoek heeft ongeveer de grootte en vorm van een pizza. In medische termen heet de moederkoek ook wel placenta. Kort na de geboorte komt de moederkoek los en de arts of verloskundige moet erop letten dat ook deze uit het moederlichaam komt. Wanneer dit gebeurt, spreek je dan ook van 'de nageboorte'.

Morning-after pil
Als je gevreeën hebt zonder voorbehoedmiddel of als er iets mis ging met het condoom kan je, via je arts, de morning-after pil krijgen. Probeer er zo snel mogelijk bij te zijn. Dat is vooral belangrijk met een nieuwe pil, Norlevo. Tegen de misselijkheid die kan optreden door die pillen kan je ook pillen krijgen.